lørdag 17. mars 2012

Regines bok

Hei!

Regines bok er en fantastisk rørende bok. Den handler om Regine Hansen Stokke som bor i Kristiansund som får diagnosen MDS/AML, noe som gjør henne helt knust. MDS/AML står for:

 MDS - Myelodysplastisk syndrom(hentet fra www.pasienthandboka.no)

Myelodysplastisk syndrom omfatter en rekke tilstander med skader på "morcellene" (stamcellene) i beinmargen. Stamcellene er opphavet for alle de andre blodcellene, det vil si alle blodcellene utvikler seg fra stamcellen. Både antall celler og funksjonsnivået til cellene kan være forstyrret. Nærmere klassifisering av myelodysplastisk syndrom baseres på hvilke celletyper som er angrepet.
Sykdommen er ofte uten symptomer i lengre tid. Symptomene skyldes følgene av beinmargssvikt:
  • Færre røde blodlegemer (anemi) gir slapphet, tretthet, tungpust, hjertebank
  • Færre hvite blodlegemer gir tilbakevendende infeksjoner
  • Færre blodplater gir blødninger i slimhinner og hud
Sykdommen kan bli så alvorlig at den utvikler seg til blant annet akutt myelogen leukemi

AML - Akutt myelogen leukemi
(hentet fra www.pasienthandboka.no)
Det er en form for kreft hvor umodne blodceller, såkalte myeloide celler, vokser og deler seg uhemmet. Myeloide celler er forløpere til flere blodceller, deriblant røde blodlegemer. Den ukontrollerte veksten i antall blodkreftceller gjør at det blir færre av de normale blodcellene, det vil si røde og hvite blodlegemer og blodplater. Kreften kan inndeles i undergrupper på grunnlag av kreftcellenes utseende og biokjemiske egenskaper. De avvikende cellene kan ses både i beinmarg og blod.
Symptomene utvikles som oftest over en relativt kort periode. Vanlige symptomer er:
  • Slapphet og tretthet som skyldes lav blodprosent
  • Hyppige infeksjoner som skyldes færre friske immunceller
  • Blødninger i hud og slimhinner som skyldes færre blodplater
Andre symptomer kan være uskarpt syn eller dobbeltsyn, utslett, hodepine, kvalme og oppkast (som uttrykk for irritasjon av hjernehinnene). Et mindretall klager over bein- og leddsmerter. Opptil 50% av pasientene har hatt symptomer i 3 måneder før diagnosen stilles.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Regine startet bloggen sinober.blogg.no . Der skrev hun om hva som skjedde på sykehuset og mange opplevelser. "Face your fear. Accept your war. It is what it is." står det på bloggen til Regine. Boken er utrolig rørende, noe som har fått meg til å gråte en del ganger. Den anbefales på det sterkeste. Om du ikke kjøper boken kan du gå inn på bloggen hennes sinober.blogg.no. Begynn helt fra starten av bloggen. der har du det hele. Men i boken har de også plukket ut noen kommentarer. Etter noen måneder lå bloggen hennes helt på topp listen. mange mente at hun hadde lagd bloggen for oppmerksomhet. det er jo helt feil. Hun lagde den for å fortelle om hva som skjedde. Jeg synes at du som leser dette burde lese den!



- Sarah

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar